Tuesday, February 28, 2012

Tiada Kaum Yang Diabaikan Dalam Kerajaan BN!!!??

Warga asing memang pandai menuduh kerajaan selalu berlaku tidak adil!!??  Semasa mereka menjajah Malaya dan Borneo dahulu pun mereka tidak pernah adil!!??  Berapa ramaikah golongan cendekiawan yang dapat ditaja semasa penjajahan mereka?!!!  Rata-rata sekali merekalah yang meminggirkan setiap kaum di zaman penjajahan mereka sehinggakan mereka dihalau keluar sama ada melalui persidangan mahupun pemberontakan!!!???

Baru-baru ini ada juga penulis asing yang menghina kaum di Sarawak malah bukan penulis asing sahaja malah rakyat Malaysia yang kurang arif tentang budaya di Malaysia Timur pun ada juga yang menggelupur apabila tiba di Sarawak!!??  Semoga pihak kerajaan akan menumpukan lebih banyak peluang untuk memberi kesedaran kepada masyarakat di Malaysia Barat yang masih tidak dapat membezakan antara Sabah dan Sarawak!!!??
Tiada yang diabaikan: TPM

by Clare Cinderella. Posted on February 26, 2012, Sunday

Kerajaan beri peluang, hak sama rata kepada setiap kaum berkongsi pembangunan

BANTUAN RAKYAT: Muhyiddin (dua kanan) menyampaikan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada salah seorang wanita Kelabit dari Long Peluan, sambil disaksikan oleh Jabu (tiga kanan) dan Shafie (empat kanan).

LONG BERUANG: Tiada satu pun kaum di negara ini diabaikan oleh kerajaan, sebaliknya semua pihak diberi peluang dan hak sama rata untuk berkongsi pembangunan dan kemajuan negara.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika menafikan dakwaan sesetengah pihak yang menuduh kerajaan mengabaikan masyarakat luar bandar, memberitahu setiap rakyat dilayan sama rata dan adil oleh kerajaan tanpa mengira di mana mereka berada, sama ada di bandar, luar bandar ataupun terpencil di pedalaman.

“Ini termasuk masyarakat Penan yang dituduh oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) terutamanya ‘kumpulan hak asasi manusia’ telah dipinggir dan diabaikan oleh kerajaan,” katanya semasa berucap pada majlis ‘Pemimpin Bersama Rakyat’ di Long Beruang di Ulu Baram, semalam.

“Pelbagai usaha telah dan akan dibuat oleh kerajaan untuk memastikan mereka (kaum Penan) tidak ketinggalan di belakang dan membawa mereka bersama untuk menyertai arus pembangunan perdana dan kemajuan dalam negara,” katanya.

Katanya, ia adalah harapan kerajaan dan aspirasi untuk kaum Penan supaya mereka tidak ketinggalan dan sama-sama berkongsi dan mengecapi pembangunan negara.

Muhyiddin memberitahu lagi, kedua-dua kerajaan pusat dan negeri telah dan sedang merangka pelbagai program pembangunan untuk rakyat dengan kerajaan pusat akan terus komited bekerjasama dengan kerajaan negeri untuk meningkatkan standard hidup rakyat terutama kaum Penan di Baram.

Bagaimanapun, menurut beliau, ia masih terpulang kepada rakyat untuk menyokong dan memberi komitmen mereka sendiri untuk bekerjasama dengan kerajaan.

“Masyarakat itu sendiri yang perlu memberi komitmen dan berazam untuk memperbaiki standard sosioekonomi mereka,” katanya sambil menambah, dengan sumber asli dan semula jadi yang banyak, sektor pertanian khususnya perladangan getah akan menjadi salah satu cara untuk keluar daripada belenggu kemiskinan.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau memuji usaha yang dibuat oleh kerajaan negeri dalam melaksanakan skim penanaman getah bermutu tinggi.

Skim tersebut, katanya, bukan sahaja memberikan mereka pendapatan yang lumayan iaitu di antara RM3,000 sebulan bagi setiap isi rumah, malah turut menyediakan peluang-peluang pekerjaan kepada penduduk setempat.

Hadir sama pada majlis tersebut ialah Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, Timbalan Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Jacob Dungau Sagan serta Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Telang Usan Dennis Ngau dan Senator Lihan Jok.

Saturday, February 25, 2012

Senarai Ahli Parlimen Sarawak Lengkap?!!!

Apabila TPM telah turun ke Sarawak adakah ini bermaksud senarai ahli parlimen BN Sarawak sudah lengkap? Sebelum ini terdapat ura-ura dan khabar angin yang menyatakan sebanyak 10% kerusi akan dilepaskan kepada orang muda!!!??  Umpama peribahasa patah tumbuh hilang berganti!!??  Adakah ini bermaksud jentera BN Sarawak sudah bersedia untuk mempertahan atau mengembalikan kegemilangan BN Sarawak?!!!  

Hubungan Baik Kerajaan BN Pusat, BN Sarawak Perlu Dikekalkan - Muhyiddin 
BINTULU, 24 Feb (Bernama) -- Kerjasama baik kerajaan Barisan Nasional (BN) Persekutuan dengan kerajaan BN Sarawak, yang diterajui Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud, menyaksikan negeri ini muncul sebagai antara yang pesat membangun di negara ini, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata kewujudan kerjasama erat itu membolehkan kerajaan menyusun strategi dengan lebih mudah untuk membangunkan Sarawak, termasuk projek berasaskan gas dan minyak di kawasan Bintulu.

Muhyiddin berkata Sarawak kini berperanan penting dalam menentukan rancangan pembangunan ekonomi negara tercapai, sekaligus membantu Malaysia mencapai status negara maju menjelang 2020.

"Hubungan baik ini perlu dikekalkan demi kesinambungan pembangunan ekonomi yang ternyata banyak memberikan faedah kepada rakyat di negeri ini," katanya ketika berucap pada majlis jamuan malam bersama rakyat di Dewan Suarah Bintulu.

Beliau berkata kerajaan Persekutuan akan memastikan tidak ada kawasan atau rakyat di Sarawak yang terpinggir dalam arus perdana pembangunan ekonomi negara.

Katanya, ini selaras dengan wawasan kerajaan melalui program transformasi pembangunan negara yang menekankan penglibatan rakyat dalam semua aspek, termasuk peluang ekonomi.

Muhyiddin berkata walaupun negara maju, termasuk Amerika Syarikat dan beberapa negara Eropah seperti Greece, Portugal, Sepanyol dan Itali, dilanda masalah ekonomi yang teruk sejak kebelakangan ini, Malaysia masih berjaya mencatat pertumbuhan ekonomi memberangsangkan iaitu sekitar 5.1 peratus pada tahun lepas.

Beliau yakin pelaburan domestik akan menyumbang ke arah memacu ekonomi negara ke tahap yang lebih tinggi, terutama dalam tempoh 10 tahun akan datang.

Thursday, February 23, 2012

PKR Anwar Beri Sindiran Agar PAS Nik Aziz Undur!!???

Adakah Nik Aziz masih menyebelahi Anwar yang kini menyokong kerajaan haram Isarael?!!!  Ramai pihak yang percaya ini merupakan lakonan politik Anwar!!??  Namun apakah sebenarnya yang hendak diutarakan oleh Anwar?!!  

Adakah Anwar dalam diam-diam hendak PAS menggugurkan diri mereka daripada Pakatan Rakyat!!??  Minggu lepas Lim Guan Eng meroyan apabila diutarakan soalan mengenai pendirian DAP apabila PAS melaksanakan hudud?!!!  Adakah ini cara manis bagi PKR dan DAP untuk menyingkirkan PAS dari Putrajaya!!??  

Mungkin Anwar dan Lim sudah dapat melihat PAS tidak memiliki landasan politik yang kukuh!!??  Penyokong PAS adalah orang suruhan DAP mahupun PKR seperti PAS Miri yang berkempen bermati-matian namun DAP dan PKR yang mendapat kerusi!!??   Sudaholah PAS sendiri mau ingat kalau sindiran manis sudah diberi ambillah langkah bijak dan bubarkan PAS PIS PUS!!??

Anwar Perlu Beri Penjelasan Kepada Majlis Syura Pas - Ahmad Maslan 
 
KUALA LUMPUR, 21 Feb (Bernama) -- Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan mendesak Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi penjelasan kepada Majlis Syura PAS berhubung kenyataannya mengenai isu keselamatan negara Israel.

Ahmad berkata tindakan Anwar menjelaskan kenyataannya itu kepada Mursyidul Am PAS Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat di sini Selasa boleh diibaratkan sebagai lakonan politik semata-mata.

Ini kerana sudah terbukti Menteri Besar Kelantan itu sentiasa memihak kepada Anwar termasuk dalam kes liwat dan video seks, kata Ahmad.

"Pendirian Nik Aziz tiada kredibiliti kerana beliau ulama politik. Jika Anwar takut hendak berdepan dengan Majlis Syura PAS, maka tidak perlulah heboh mahu berdebat dengan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak)," katanya dalam satu kenyataan di sini, petang ini.

Selepas pertemuan kira-kira sejam hari ini, yang turut disertai Ketua Penerangan PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Anwar berkata Nik Aziz memahami pendirian beliau mengenai Israel.

Pertemuan itu diadakan selepas Nik Aziz menggesa Anwar menarik balik kenyataan itu sekiranya benar ia dibuat atau menyaman The Wall Street Journal sekiranya laporan itu salah.

Tuesday, February 14, 2012

PAS Nik Aziz Azankan PKR Anwar Ibrahim!!??

Anwar baru kena bang atau azan!!?? Begitulah cara yang terbaik untuk membetulkan orang telah rosak akidah dan akhlak ini!!?? Memetik Nik Aziz yang menyatakan bahawa adalah haram untuk mengiktiraf negara haram iaitu Israel!!??


Nik Aziz, Majlis Syura Ulama PAS Gesa Anwar Tarik Balik Kenyataan Berhubung Israel

KOTA BAHARU, 14 Feb (Bernama) -- Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menggesa ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menarik balik kenyataan beliau yang menyokong semua tindakan bagi menjaga keselamatan Israel.

Nik Abdul Aziz berkata Majlis Syura Ulama PAS yang bermesyuarat di Kuala Lumpur semalam, memutuskan supaya Anwar menarik balik kenyataan beliau mengenai Israel itu yang dilaporkan akhbar The Wall Street Journal (WSJ).

"Sekiranya The Wall Street Journal ini tidak tepat melaporkan kenyataannya sebagaimana yang disebut oleh Datuk Seri (Anwar), kita harap Datuk Seri saman WSJ," katanya kepada pemberita selepas menghadiri jamuan malam Anggota Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia pada Isnin.

Anwar sebelum ini dilapor menyokong usaha menjaga keselamatan Israel ketika beliau ditemu ramah akhbar The Wall Street Journal.

Nik Abdul Aziz berkata sepucuk surat yang meminta Anwar menarik balik kenyataan tersebut dan ditandatangani beliau pagi tadi, telah dihantar kepada ketua pembangkang itu.

"Kita sebagai kawan, kewajipan kita ialah tegur-menegur, apa yang kita tengok pada kawan kita tidak betul, kita tegur dan apa yang kawan kita tengok tidak betul pada kita, dia kena tegur kita. Itu ajaran agama Islam.

"Saya sudah tunaikan tanggungjawab saya sebagai seorang kawan, sebagai Mursyidul Am PAS supaya dia tarik balik kenyataan dia mengenai Israel," katanya.

Dalam satu kenyataan berasingan, Menteri Besar Kelantan itu berkata keselamatan negara haram seperti Israel bukanlah tanggungjawab orang Arab atau umat Islam kerana negara itu sendiri ditegakkan atas dasar kezaliman.

-- BERNAMA

PKR Rafizi Low Class?!!! Kaki Kipas Baeek!!??

Bagaimana PKR Rafizi Ramli boleh digelar sebagai low class?!!  Kalau mengikut resume yang ditampal di pautan di bawah?!!  Apakah yang low class pasal Rafizi?!!  

Dalam diam-diam dapat jadi manager dan tidak kurang daripada 2 tahun dah jadi Senior Manager?!!  Kelulusan jurusan Elektronik tapi sebab ambil Kimia semasa A-Level terus dapat masuk Oil and Gas?!!!  Adakah begini orang yang diambil oleh Petronas?!!!  Patutlah selepas itu dia keluar masuk Selangor!!!??   Mungkin dah tidak tahan tekanan kerja dan juga tidak boleh mengikuti arahan orang yang lebih bijak daripadanya?!!


Haha... Rafizi Ramli Low Class

>> Tuesday, February 14, 2012


MyMassa  bongkarkan Keldai PKR pemimpin Low Class.... apa celup der... 

Di bawah petikan dari MyMassa...

Memanglah dia graduan luar negeri. Tapi cuba pembaca tengok keputusan yang dia dapat pada akhir pengajiannya.

SECOND CLASS LOWER??? MEMANG LOWER CLASS LA KAU NI RAFIZI.

Jangan jeles, i ni second class lower je. Tapi dapat jadi manager tau.

Cakap banyak macam pandai sangat, rupa-rupanya habiskan pengajian dengan kelas kedua rendah. Ramai lagi anak muda di Malaysia yang mempunyai keputusan lebih baik.

Menghabehkan boreh je Petronas hantar kau luar negara kalau setakat nak dapat result macam ni.

Ini macam punya budak pun Petronas boleh lantik dia sebagai Pengurus Paling Muda. Bukan itu sahaja, dia juga dapat pengurus kanan paling muda dengan hanya dapat SECOND CLASS LOWER!!!

Ertinya ada masalah cara kenaikan pangkat di Petronas. MyMassa dapat maklumat dari orang dalaman Petronas (seorang pengurus kanan) bahawa inilah kualiti yang ada di Petronas sekarang ni. Eksekutif muda memang cepat naik melangkaui pegawai senior. Hebat sangat ke diorang ni. Rupa-rupanya mereka hanya hebat membodek dan mengipas pegawai tertinggi Petronas. Kerap main golf dan berdampingan dengan big boss adalah cara mereka untuk cepat naik.

Padanlah dalam GLC sekarang ni ramai eksekutif muda cepat naik. Rupa-rupanya budaya jilat bontot boss semakin berleluasa. Kesian yang senior-senior lambat naik pangkat sebab permainan politik kotor para junior mereka.

Kepada Rafizi Ramli, ingatkan kau ni terpelajar sangat. Rupa-rupanya hanya terpelajar dalam ilmu bodek membodek. Pelajaran tak de la pandai sangat.

Taking the battle online


Wednesday February 8, 2012

Midin Salad
By YU JI



Barisan-linked websites must be original in content to level up against Opposition’s.

HOW many of us are aware that the state Barisan Nasional has a “Unit Media Baru”? Its job is to counter the Opposition’s significantly stronger online presence. The unit is headed by PBB Youth Information chief Abdul Aziz Tan Sri Adenan. Each of the three other Sarawak-based Barisan component parties is also represented by an appointee.

At SUPP, new Youth chief Tan Kai has selected the young and loyal Gregory Tan. At SPDP, the appointment was personally supervised by party president Tan Sri William Mawan; he chose Audie Chua, a former PRS member who runs Audie61 — a website that will either make you laugh, or angry.

Over at PRS, little is known about its Unit Media Baru representative Majang Renggi.

All four have been presented with letters of appointment, so it’s clear that Barisan is taking up the online challenge rather seriously.

At the bottom of this column, I’ve attached addresses to several websites and blogs linked to the unit.

Here, I’m not going to prejudge for you the quality of the websites. Take a look for yourself.

Audie61 might be the most popular of them all here. Its author Chua claims a readership of at least 600 or 700 unique visitors a day, and during times of intense politicking, as many as 20,000 daily hits.

Chua says he is also in charge of guiding some 40 other bloggers and Facebookers.

Chua believes Barisan’s online presence is “levelling up” against Pakatan Rakyat’s.

“I really feel it is. We are taking a much more direct approach by taking the battle online,” Chua told The Star this week.

He said the state Barisan’s online strategy during the last state election was all wrong.

It was a mistake for the state government to hire foreigners to run Barisan’s Internet campaign, he said, accusing these people being nothing more than “mercenaries”.

“Barisan had been really complacent (about its online campaign). We didn’t learn from the 2006 experience when the Opposition was already very strong (online). And then in the last state election, they brought in these “mercenaries” who were not Sarawakians.

“They were not fighting for the state; if tomorrow the state is burning, they won’t care,” Chua said.

The blogger insisted that none of Barisan’s Unit Media Baru members were being paid.

“We are not paid; we are doing it for the party,” he said.

Audie61 is not for the faint-hearted. Its content is controversial, bombastic and at first glance, in need of serious editing.

I mean no offence, but poor designs and bad language are common features at many of these Barisan’s Unit Media Baru affiliated websites. (One of the blogs linked to a SUPP member consistently misspells grassroots as “grass roofs”).

If Barisan were to “bring it on” to the Opposition online, then it should seriously consider why sarawakreport.org has enjoyed such success.

Too many of the Barisan-linked websites are merely regurgitating content from other websites.

On the other hand, sarawakreport.org attracts tens of thousands worldwide daily because it contains new data, which is presented in an easy to read and clear format.

Prior to the last state election, a copycat portal, sarawakreports, was set up to confuse the public.

It was as pro-government as sarawakreport.org was pro-Opposition; but it never achieved its intention.

For sarawakreports to so blatantly copy an idea in order to tarnish its pro-Opposition’s strength, only displays the former’s very bad tastes — and frankly-speaking, laziness.

Yet, there’s now talk that sarawakreports be making a comeback. I do not know if Barisan’s unit has anything to do with it.

“When you are going into battle, you don’t reveal your strategies,” Chua said.

It’s quite clear to me that Barisan will continue to languish in urban areas.

Its efforts to gain support among young, urban voters have not been good enough.

The Barisan’s strength will continue to be found in rural areas.

“It’s quite obvious they (the Barisan unit members) cannot engage with sarawakreport.org.

“If they can’t engage with the things brought up by sarawakreport.org, then that tells you a lot,” said Universiti Malaysia Sarawak’s political scientist Prof Madya Dr Andrew Aeria.

“Reasoned arguments are missing from most of Malaysia’s public debates. It (the Barisan unit) will help the Government if they blog intelligently and rationally.

“But if they just spew venom, hatred and opinion that borders on racism, then “no lah”; it will end up having a detrimental effect on whoever they are supporting.”

Perhaps the most telling weakness in Barisan’s cyber campaign is all these things combined: PBB and SPDP have no official websites; SUPP’s news section was last updated on Aug 3, 2010; and PRS’s latest news is a cut-and-paste article from www.theborneopost.com.

With “efforts” like these, it’s no wonder so few know about the Unit Media Baru.

The followings are some of the pro-Barisan Nasional websites and blogs:

> putihmaya.blogspot.com — A combination of user-generated content and links to news from other sources. Relatively frequently updated.

> audie61.wordpress.com — One of the more popular bloggers.

> parochialsarawakian.wordpress.com — Content mostly from official news sources. Focuses on the Sarawak Corridor of Renewable Energy.

> protonace.blogspot.com — By a keen supporter of SUPP’s new line-up but not a big fan of some of the Sarawak government’s top-brass.

> muluview.blogspot.com —Defender of the state government’s environmental and land development policies.

> sarawakscorecard.wordpress.com — Ano-ther blog set up with the sole purpose of regurgitating news promoting the central region corridor.

Sunday, February 5, 2012

Nansian Punca Daon Masuk DAP!!??

Pelik juga tajuk kali ini kerana begitulah petikan laporan yang diterima!!??  Kenapakah menyalahkan orang lain sekiranya ingin menyertai DAP!!??

Kalau sudah tahu DAP itu tidak elok kenapakah ingin menyertainya pula dan menyalahkan pemimpin yang lain!!??  Adakah disebabkan DAP memberi BR1M dan BB1M ??!! Apakah janji DAP yang boleh diterima pakai!???  Rata-ratanya jalan yang berlubang sahaja menjadi perjuangan DAP tetapi mereka tidak pula menimbus lubang tersebut!!??  Sebaliknya mereka menambahkan lagi pusat urut, dan aktiviti yang mendatangkan masalah sosial!!!??  Itulah DAP!!???
Penyokong Kelab BN dikritik perguna pemimpin masyarakat

Posted on February 5, 2012, Sunday

KUCHING: Penyokong Kelab Barisan Nasional (BN) Sarawak dikritik kerana melibatkan pemimpin-pemimpin masyarakat untuk menagih sokongan bagi tujuan entiti pada satu acara di Bau baru-baru ini.

Setiausaha Agung Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) Frankie Nyombui berkata tidak wajar untuk wakil rakyat BN menggunakan pemimpin-pemimpin masyarakat demi kepentingan politik mereka.

Jelasnya, di bawah Ordinan Ketua Kaum dan Ketua Masyarakat 2004, tiada dinyatakan bahawa pemimpin-pemimpin masyarakat boleh digunakan untuk tujuan politik dan ia sepatutnya disedari oleh ahli-ahli politik BN.

“Ordinan tersebut telah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri pada 2004 dan jelas menggariskan peraturan dan peranan pemimpin masyarakat iaitu ketua kampung, tuai rumah, pengulu, pemanca dan kapitan.

“Di bawah sekyen 6 ordinan berkenaan, tugas-tugas pemimpin masyarakat antaranya mempengerusikan kes Mahkamah Adat, menjaga kebajikan masyarakat dan bukan sebaliknya.

“Jika begitu keadaannya, mengapa perlu adanya undang-undang tersebut jika ia tidak digunakan,” katanya sebagai mengulas mengenai 34 orang pemimpin masyarakat di Parlimen Mas Gading yang menandatangani memorandum persefahaman menyokong Kelab BN Sarawak di pejabat ADUN Tasik Biru Datuk Peter Nansian baru-baru ini.

Menurut laporan akhbar, pemimpin-pemimpin masyarakat ini turut menghadiri dialog di tempat yang sama.

Turut hadir dalam acara tersebut Ahli Parlimen Mas Gading Datuk Dr Tiki Lafe yang juga salah seorang daripada wakil rakyat menubuhkan kelab tersebut selepas dipecat daripada Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP).

Nansian turut dipetik oleh pemberita memberitahu pemimpin-pemimpin berkenaan mewakili 1,000 orang dari konstituensinya dan akan mengikut hala tujunya.

Bagaimanapun tidak semua setuju dengan penubuhan Kelab BN. Antara yang menentang ialah bekas pegawai di pejabat Ketua Menteri Dominic Daon yang mendakwa Nansian adalah punca beliau menyertai DAP.

Friday, February 3, 2012

Anwar Tarik Israel Guna Buku Jinggay?!?!!

Taktik Blietzkrig Anwarinas yang terbaru adalah menggunakan sokongan luar?!!  Baru - baru ini, hangat menceritakan mengenai sokongan Anwarinas terhadap Israel!??  Adakah Anwar sudah bosan dengan sistem Islam sehingga ingin mengambil sistem Israel sebagai model terbaru kerajaan Jinggay?!!  
Sebelum ini puak-puak Anwarinas mengaitkan jenama 1Malaysia dengan Israel?!!  Kenapa pula Anwarinas yang secara terang-terangan menyokong padu Israel??!!!  Kemanakah arah tuju Anwarinas?!!  Mungkinkah Anwarinas mahu pihak Israel memberi latihan kepada AMK dan pemimpin PKR yang lembab?!!  Mahukah Israel membantu golongan Anwarinas ini?!!
'Anwar sokong Israel cuba tarik AS, Yahudi'
 
Oleh Anwar Hussin dan Khairul Anuar Abdul Samad
bhnews@bharian.com.my
2012/02/03
MUHYIDDIN dan isteri, Puan Sri Norainee Abdul Rahman bersama Mustapa dan Awang Adek serta sebahagian warga pendidik mengibarkan Jalur Gemilang pada Majlis Pemantapan Profesionalisme Warga Pendidik Kelantan di Kompleks YKK di Peringkat, Kota Bharu, semalam. - Foto Zaman Huri Isa TPM selar pembangkang salahkan UMNO jika krisis
KOTA BHARU: Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak menolak kemungkinan kenyataan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyokong usaha menjaga keselamatan Israel, sebagai cubaan membawa campur tangan Yahudi dan Amerika Syarikat dalam politik Malaysia.
Timbalan Perdana Menteri berkata, mungkin ada kebenarannya apabila Majlis Bekas-Bekas Wakil Rakyat Malaysia (MUBARAK) menganggap kenyataan Anwar itu sebagai cubaan memancing kuasa Yahudi dalam Pilihan Raya Umum Ke-13.

“Itu kenyataan MUBARAK, mungkin ada kebenarannya. Soalnya sehingga hari ini, Anwar tidak dapat menjelaskan keadaan sebenar dan pihak PAS, parti dalam pakatan pun mempertikaikannya,” katanya selepas merasmikan Majlis Pemantapan Profesionalisme Warga Pendidik Negeri Kelantan di Kompleks Yayasan Kemiskinan Kelantan (YKK) di Peringat dekat sini, semalam.

Pada masa sama, Muhyiddin menyelar pembangkang yang sering menyalahkan UMNO setiap kali mereka menghadapi krisis.

Katanya, dalam kes bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Ali, sehingga tokoh itu dipecat daripada parti itu, PAS tidak mencari punca mengapa masalah berkenaan berlaku tapi menyalahkan pihak lain.
 
“Pembangkang mengalami sindrom penafian dengan menyalahkan UMNO atas segala masalah mereka hadapi tanpa melihat pada kekurangan diri,” katanya.

Beliau juga menyentuh mengenai Buku Jingga yang menjadi pertikaian sehingga ada setengah pemimpin pembangkang menganggap ia tidak sesuai.

Katanya, Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak menyatakan Buku Jingga itu mungkin sesuai di sesetengah tempat tapi tidak sesuai di sesetengah negeri.

There was an error in this gadget

Recent Posts

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More