Friday, December 16, 2011

Pakatan Haram Bubar di Sabah dan Sarawak!!??

Dengan adanya Parti Anti-BN yang berpangkalan di Sarawak kemungkinan besar pemimpin PKR Sabah dan Sarawak akan berpihak kepada mereka!!??  Ini kerana mereka ini tidak sensitif dengan kepentingan Sabah dan Sarawak lebih-lebih lagi dalam pembikinan buku Jingga yang langsung tidak menarik untuk penduduk di Borneo.  

Memandangkan tidak ada parti lain yang boleh menunjukkan mereka anti-BN maka golongan kecewa dan anti-BN ini masuk PKR!!??  Sekarang mungkin Jimmy Donald, Habsah Harun, Salleh Jaafarudin dan lebih ramai lagi yang akan memihak kepada Pakatan Borneo Bersatu?!?!!

Anwar pun mungkin akan dihantar ke Sungai Buloh pada awal tahun depan?  Memandangkan tiada siapa yang menyukai Roket dan PAS langsung di Borneo maka keputusan untuk menyertai PKR sungguh jelas!!!??  Tapi kini Anti-BN ada alternatif lain iaitu Pakatan Borneo Bersatu!!??  Namun semua ini akan terbukti menjelang PRU-13 kelak!!??
Dr Jeffrey Kitingan Umum Penubuhan Pakatan Borneo Bersatu 

16 Disember, 2011 21:24 PM
KOTA KINABALU, 16 Dis (Bernama) -- Presiden Barisan Borneo Bersatu (UBF) Datuk Dr Jeffrey Kitingan Jumaat mengumumkan pembentukan perikatan dengan Sabah dan parti-parti yang berpangkalan di Sarawak dikenali sebagai Pakatan Borneo Bersatu yang akan memberi cabaran kepada Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang.

Bekas naib presiden PKR itu membuat pengumuman berkenaan di sini dengan kehadiran Presiden Parti Reformasi Negeri (STAR) yang berpangkalan di Sarawak, Dr Dripin Anak Sakoi yang memegang jawatan itu selepas bekas president Dr Patau Rubis memegang jawatan pengerusi tetap parti.

Turut hadir presiden sementara parti USNO yang baru dipulihkan Datuk Badaruddin Tun Datu Mustapha dan Timbalan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Amde Sidik.

"Sabah dan Sarawak mempunyi kepentingan bersama. Kami rasa terdapat keperluan untuk menubuhkan sebuah perikatan sebagai platform untuk meneruskan agenda Borneo.

"Kami (Sabah dan Sarawak) boleh menjadi rakan sepasukan dalam melindungi dan memelihara kepentingan dan hak rakyat di kedua-dua negeri," katanya kepada pemberita selepas membuat pengumuman itu pada sambutan ulang tahun pertama UBF.

Bagaimanapun Dr Jeffrey tidak menamakan platform bagi beliau dan penyokongnya tentang karier politiknya di sebalik spekulasi bahawa beliau akan membentuk cabang parti yang berpangkalan di Sarawak itu di Sabah.

Beliau juga berkata pembentukan perikatan itu adalah platform terbaik untuk memenangi tujuan itu dan menjaga kepentingan rakyat Sabah dan Sarawak.

"Tumpuan kami sekarang adalah untuk mengukuhkan kepentingan Borneo dari perspektif tempatan," katanya.

Dengan kemunculan perikatan yang berpusat di Borneo, parti pemerintah BN akan berhadapan cabaran getir bukan hanya daripada Pakatan Rakyat, gabungan DAP, PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) tetapi juga Pakatan Borneo Bersatu di Sabah dan Sarawak.

Ditanya simbol baru perikatan itu pada PRU akan datang, Dr Jeffrey berkata: "Ia masih lagi belum ditetapkan, tetapi kami sedang mengusahakannya."

0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More